Brf Skogås 1 investerar i solceller och nytt energisystem – besparing 70%

Brf Skogås 1

Brf Skogås 1 har tecknat avtal med Enstar AB gällande en Energientreprenad. Energientreprenaden innefattar en helkonvertering av byggnadens värmesystem, vilket innebär att Bostadsrättsföreningen går ifrån fjärrvärmen helt och kommer i stället nyttja lokal förnybar energi. Energientreprenaden har precis startat och beräknas vara färdigställd november 2021.

Brf Skogås 1 bildades 1963 och består av 4 byggnader med sammanlagt 209 lägenheter samt butik och restaurang. Bostadsrättsföreningen har aktivt de senaste åren sökt åtgärdsförslag för energieffektivisering av fastigheterna innan dom kom i kontakt med Enstar.

”Vi fick ett stort förtroende för Enstar och deras team från första mötet, och är otroligt imponerad över det arbete som hittills gjorts för oss, säger Hans Kumlin, Ordförande, Brf Skogås”

Det nya energisystemet innefattar solceller, geoenergilager samt frånluftsåtervinning. Utöver det så installeras ett nytt överordnat styrsystem för optimering och säkerställer framtida drift. Vidare så kommer även undermätning, (IMD), installeras för respektive lägenhet samt infrastruktur för laddning gällande elbilar.

Det nya energisystemet har en installerad effekt på ca 1MW och beräknas reducera det totala behovet av köpt energi för värme och varmvatten med ca 74%, (2136MWh/år), vilket tar föreningens nuvarande nyckeltal om 184KWh/m2 till 44KWh/m2.

Det kommer även installeras ett solcellssystem som har en installerad DC-effekt på 130,6kWp vilket producerar ca 104MWh/år.

”Det är väldigt roligt med en så engagerad kund och vi tackar för förtroendet att få utveckla och förädla dessa byggnader till att nå nyckeltal långt under nybyggnadsstandard, samt att få vara med och bidra till ökad användning av förnybar energi, säger Stefan Silfvercrantz, Kundansvarig, Enstar AB”