Enstar får nytt uppdrag av Afa Fastigheter – Förädlar Norstedtshuset med förnybar energi

foto: Norstedts förlag

Afa fastigheter fortsätter att investera i grön hållbar teknik och har en tydlig strategi med ambitiösa hållbarhetsmål. Afa Fastigheter strävar efter ett cirkulärt resursutnyttjande i hela deras verksamhet. Det innefattar bland annat förnybar och effektiv energianvändning.

I detta samarbete med Enstar AB så kommer en Energientreprenad att genomföras under första halvåret av 2021 för att förse Norstedshuset i Stockholm med förnybar energi för värme och kyla. Systemet kommer att leverera en total värmeeffekt om ca. 400 kW och total kyleffekt om 500 kW. Den samlade energibesparingen kommer uppgå till cirka 670 MWh om året för värme och kyla, motsvarande ca 70 %.

” Vi är mycket glada och stolta över att få leverera ytterligare ett energisystem med förnybar energi till Afa Fastigheter. Efter en tidigare lyckad installation av ett nytt energisystem för Münchenbryggeriet, kommer vi nu att leverera ett energieffektivt och miljövänligt system även för Norstedtshuset. Systemet består i huvudsak av kyl/värmepumpar med köldmedia med lågt GWP, och sjövattensystem för återvinning av Mälarvattnet. Detta ger en robust, framtidsäkrad och driftsäker energiproduktion, säger Peter Jordell, Teknisk Chef och grundare, Enstar AB ”